Oranje Zwarters met ambitie

fluitje

Job Klinkhamer had zaterdag 10 februari weer eens een goed gevuld korfbalprogramma.

Nadat ‘zijn D-pupillen’ ASVD met een nederlaag naar huis hadden gestuurd, moest Job zich haasten richting Kampen. Daar stond hem een scheidsrechtersexamen te wachten tijdens de wedstrijd DOS Kampen A1 tegen Mid Fryslan A1, een topwedstrijd in de 2e klasse. Bij winst zou Mid Fryslan kampioen worden en promoveren.

Ik kwam binnen op het moment dat de 2e helft zojuist van start was gegaan. Job had het conditioneel zichtbaar zwaar, zijn felgroene shirt minstens drie keer doorweekt. Hij deed zijn uiterste best om dichtbij de speelacties te blijven. Wat mij ook direct opviel, was dat hij de wedstrijd goed onder controle had. De spelers konden zich volledig concentreren op hun spel mede door de heldere leiding van Job. Bij elk fluitsignaal was er geen discussie over de beslissing en de hervattingen konden daardoor vlot plaatsvinden. Wat zich voltrok was een zeer dynamisch korfbalspel waar de aanwezige toeschouwers hoorbaar van genoten. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in een gelijkspel (11-11). Good Job!

Job mocht na de wedstrijd nog even de wedstrijdformaliteiten afhandelen maar moest daarna mee voor zijn evaluatie. Toen Job na een half uurtje dan eindelijk mocht douchen, sprak ik zijn examen beoordelaar kort in de lobby van sporthal De Reeve. Hij vertelde mij dat hij diep onder de indruk was van de gedrevenheid van Job. Dit had hij niet vaak meegemaakt in zijn carrière als beoordelaar. Was het dan een foutloze wedstrijd? Nee, zeker niet. Er waren ballen op de voet gezien, maar soms niet door Job. En Job had de 4 -seconden regel bij een vrije bal op de stip niet goed toegepast (Zodra de nemer van de vrije bal op de stip staat moet de scheidsrechter vier seconden in acht houden voor het influiten zodat spelers rondom de korf nog posities kunnen innemen), waarbij later bleek dat de toepassing van deze regel in de aanloop naar zijn examen helemaal niet bekend was gemaakt aan Job. Ook vond de beoordelaar dat Job wat meer intonatie bij de fluitsignalen mocht toepassen. Wie de fluitsignalen van Job kent uit zijn Rolls Royce onder de scheidsrechtersfluitjes weet dat intonatie niet voorkomt in het fluit-vocabulaire van Job. Hij was duidelijk hoorbaar, elke keer weer. Maar wist daarmee van deze wedstrijd, samen met beide teams, een staaltje korfbalpromotie neer te zetten waar menig KNKV-scheidsrechter moeilijk aan kan tippen!

Graag wilde ik nog even napraten met Job over zijn wedstrijd, maar hij excuseerde zich want hij moest zicht haasten om weer op tijd terug te zijn in Zwolle voor OZ 1 tegen Rheko 1. De wedstrijd van de selectie moest en zou hij als vaste omroeper inleiden. Ik was overigens wel van harte welkom om daar dan nog even met hem van gedachten te wisselen over de examenwedstrijd. En zo zorgde Job dat er die avond weer een extra toeschouwer op de tribune zat in de ZBC hal om de selectie aan te moedigen. Als het over de gedrevenheid van Job gaat, kan ik de examen beoordelaar alleen maar groot gelijk geven!

 Diploma Job

....en geslaagd!

verslag: Peter Schmidt