De tussenstand deel 2: Ups and downs

Ups!

Het is 25 januari 2020 iets voor half 10 als het laatste fluitsignaal klinkt in de ZBC-hal in Zwolle. Er klinken een paar oerschreeuwen van vreugde, spelers springen van blijdschap op en neer en de toeschouwers geven een staande ovatie. Oranje Zwart 1 - Hoogkerk 1 eindigde zojuist in een 21-20 overwinning voor Oranje Zwart.

In het schrijven van mijn eerste tussenstand vlak voor de start van het zaalseizoen eindigde ik met het volgende:
“Ik ben van mening dat we het de sterkste ploegen lastig kunnen maken en zodoende altijd kans hebben op de overwinning; ook tegen de titelfavorieten, zeker wanneer het vertrouwen en de focus op de afronding goed is. Daar hangt veel van af, we kunnen er 30 maken, maar soms ook maar 15 of minder. Uiteindelijk gaat het erom dat we aan het eind van het zaalseizoen kunnen concluderen dat de ontwikkeling voldoende is geweest om jezelf een waardige tweedeklasser te kunnen noemen.”

De 30 hebben we nog niet mogen halen, maar gelukkig hebben we de ondergrens van 15 ook nog niet gehaald. Het gevoel en vertrouwen dat ik toen had is uitgekomen. Op 4 wedstrijden voor het einde van het zaalseizoen hebben we de status van waardige tweedeklasser al behaald, hebben we de titelfavorieten allemaal punten afgesnoept en staan we op 1 punt van de koploper. Is daardoor onze doelstelling veranderd? Nee, op dit moment spelen we wedstrijd voor wedstrijd. We worden elke week beter en leren elke week nog van onze fouten, dat maakt iedere overwinning speciaal.

And downs!

Is het dan op dit moment allemaal rozengeur en maneschijn in de selectie? Zeker niet, we kampen dit seizoen met een grote hoeveelheid blessures. Niet zo maar blessures, maar vooral zware blessures en dat heeft zijn weerslag op de selectie. Van de 20 selectiespelers, waarmee we het seizoen begonnen, staan er nog net 16 overeind. En ook de invaller uit het derde die wilde aansluiten bij de selectie waren we na 2 wedstrijden al weer kwijt voor de rest van het seizoen. 11 blessures vanaf het begin van het seizoen.

Waar het voor de wind gaat bij Oranje Zwart 1 kan Oranje Zwart 2 het net niet bolwerken, mede door de blessures. Desondanks maken we met de selectie stappen. Om dat te illustreren het volgende: na afgelopen zaterdag hebben er vanaf het begin van het seizoen 17 spelers en speelsters een rol gespeeld in het eerste van Oranje Zwart, met als hoogtepunt het doelpunt van Maarten uit A1 afgelopen zaterdag tegen DTG. Iedereen in de selectie verdient evenveel waardering. Werkt even hard en is even zoveel beter geworden vergeleken met het moment bij de start van het seizoen! Maar als je elke zaterdag verliest terwijl je alles uit de kast haalt en zelfs in de wedstrijden dat het wel gaat je geen punt binnen haalt, kunnen de schouderklopjes, complimenten en je ontwikkeling je even gestolen worden. Wordt je lontje wat korter en ga je oorzaken zoeken en dat natuurlijk eerst buiten jezelf. Winnen doe je samen, maar verliezen doe je ook samen als selectie.

Ik heb het volste vertrouwen in deze groep dus ook met Oranje Zwart 2 komt het goed.

Misschien tot ziens op een zaterdagavond wanneer Oranje Zwart thuis speelt.

Coen Klappe