Ouder-trainer

Helpen bij de training, hoe is dat?

‘Voordat Okke op korfbal ging, kende ik de sport niet. Ik had er nog nooit van gehoord. Door mee te helpen met de training leer je het spel en de kinderen kennen en het is een fijne tijdsbesteding’ aldus de vader van Okke.

Handjes nodig
Aan het begin van het seizoen bleken er toch wel wat weinig handen voor de hoeveelheid kinderen die kwamen trainen. Hoe hier mee om te gaan? Waarom niet ouders gevraagd of ze mee wilden helpen. Of je nu zit te wachten of je komt in het veld staan. Zo gezegd, zo gedaan.

Aan de slag
Er worden koppen bij elkaar gestoken. Wat willen we als trainers? Wat verwachten we van de ouders? En wat mógen we van ze verwachten? En hoeveel tijd kost het? De ouders krijgen een app-bericht: Wil je meehelpen bij de training van je kind? Dit wordt er van je verwacht als ouder-trainer:

  • dat je eens in de 3 weken mee helpt;
  • dat je geen korfbalkennis nodig hebt;
  • dat je geen training hoeft voor te bereiden;
  • dat het alleen de tijd van de training kost.

Natuurlijk komen die ouders helpen!
Verschillende ouders melden zich, zodat inderdaad dat rooster opgesteld kan worden. En het werkt. Maar wat vinden die ouders er zelf nu van? En kloppen die beweringen van: het kost alleen maar de tijd van de training en korfbalkennis is niet nodig? We vragen het een ouder:

Frank aan het woord:
Hoe ben je er toe gekomen om je op te geven?
Voordat Okke begon met korfballen, had ik nog nooit van korfbal gehoord. Maar het kijken bij wedstrijden en het meedoen met een ouder-kindtraining lieten zien dat het een leuk spel was. En toen de vraag kwam: wil je helpen? En het ook nog heel laagdrempelig gebracht werd, dacht ik: waarom ook niet?
Hoe bedoel je laagdrempelig?
Nou, je kon het eerst proberen. Als je het toch niets vond, kon je stoppen. En eens in de 3 weken is ook nog wel te behappen. Het was ook flexibel, je kon ruilen als het een keer niet uitkwam.
Hoef je inderdaad geen kennis te hebben?
Nee, alles wordt voorbereid door de trainers en jij helpt met de oefening of met zeggen: jongens, een beetje opletten! En soms stel ik een vraag omdat ik de oefening zelf niet snap. Het is leuk om de oefeningen in groepjes te begeleiden en de dynamiek tussen de kinderen te zien. En zo leer je vanzelf het spel beter kennen. En de trainers vinden die extra handjes prettig.
Kun je het andere ouders aanraden?
Zeker. En zoals gezegd: probeer het gewoon een paar keer. Als het echt niets is, kun je stoppen. Het bevordert je kennis van het spel, je leert de kinderen beter kennen en je draagt je steentje bij. En je bent eens met andere dingen bezig. Ik vind het een prettige tijdsbesteding. En Okke vind het ook leuk dat ik er ben.

Wat vinden die trainers daar nu van?
De trainers geven aan dat het even wennen was, maar ze vinden die extra handen wel heel erg fijn. Een extra paar ogen en het in kleinere groepjes kunnen werken worden als heel positief ervaren.

De toekomst
Lijkt het jou ook wel wat om eens te helpen met een training? Meld je aan bij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en we nemen contact met je op. Heb je meer tijd, vaker meehelpen mag natuurlijk ook!